Sıkça Sorulan Sorular

Platformumuz web tabanlı bir sistem olduğu için herhangi bir uygulama indirmeden derslerimizi bilgisayarınızdan, telefon, tablet ve videoları oynatmayı destekleyen akıllı televizyonlardan izleyebilirsiniz.

Platformumuzda bulunan her bir ders başına ortalama 200 MB - 300 MB boyutunda veri aktarımı gerçekleşmektedir. Ve bu derslerin tekrar edilmesi gibi durumlar da göz önüne alınmalıdır. Bu da bir aylık periyotta en az 10 GB - 20 GB arasında İnternet kullanımına denk gelmektedir. 4-6 GB İnternet kullanım kotası olan aboneliklerin de platformumuzun kullanımından dolayı bu kotayı aşmayacağını garanti edemeyiz. Bu yüzden İnternet servis sağlayıcıların kotasız tarifelerinden birine abone olmanızı tavsiye ediyoruz.
Katılımcılarımızın gizliliğini ve temel haklarını zedeleyebilecek risk faktörleri oluşturabileceği için derslerin download edilmesine izin vermiyoruz. Ayrıca 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca bu derslerin Fuat Hoca ve dersin katılımcılarının tamamının izni olmadan başkaları tarafından download edilmesi, halka açık alanlarda paylaşılması ve ticari amaçla kullanılması yasaktır.
Tüm öğrencilerimizin dersleri sorunsuz bir şekilde dersleri takılmadan izleyebilmeleri için farklı görüntü kalitelerinde izlenebilen yayınlardır. İnternet hızınıza uygun olan yayını seçmeniz durumunda donma yaşamadan dersleri izleyebilirsiniz. 1.Yayın 360 p çözünürlükte Orta Kalite 2.Yayın 540 p çözünürlükte Orta-Yüksek Kalite 3.Yayın 720 p çözünürlükte Yüksek Kalite (Not: İnternet hızınıza göre 3. yayında görüntü kalitesinde değişkenlik yaşanabilir.)
Evet. Profiliniz için paylaştığımız tüm kaynakları bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Ayrıca bazı kaynaklarımızı sizden yazdırıp kağıt üzerinde çalışmanızı ve sürekli tekrar etmenizi isteyeceğiz.

Dönem içerisinde işlenen canlı derslerimiz kayıttan olarak platforma yüklenmektedir. Kayıttan olarak bir sonraki gün ders kayıtlarını TEKRAR/TELAFİ olarak izleme sağlayabilirsiniz. 

Paketlerimiz içerisinde kaynaklarımız PDF olarak sisteme yüklenmektedir. Kaynaklarımızı indirebilir ve çıktı alabilirsiniz. Kitap basımı yapmamaktayız. Kaynaklarımız her dönem güncel sınav yönetmeliğine uygun olarak yenilenmektedir. Ekstra mataryel gönderimi yapılmamaktadır. 

Bildiğiniz gibi bu alanda piyasada yeterince güncel kaynak bulunmamaktadır. Bu alanda çeşitli kurum ve şahıslar kaynak çıkartmaktadırlar. Tavsiyemiz kurumsal olarak bir komisyon incelemesinden geçmiş ve bu alanda deneyim kazanmış kurumların kaynaklarına yönelmenizdir.
Kesinlikle hayır. Derslerimizi kaçırma gibi bir ihtimal söz konusu değildir. Şayet canlı derse herhangi bir nedenle katılamaz iseniz sonrasında defalarca izleme şansına sahipsiniz.
Ders kayıtlarını bulunduğunuz dönem sona erene kadar izleyebilirsiniz.
Kayıt olmak istediğiniz program için belirlenen ücretler bir sınav dönemi için geçerlidir. 
Tüm kredi kartlarıyla ödeme yapılabilir.
Tüm kredi kartlarına 9 aya kadar taksit yapılabilir.
EFT/HAVALE : Ödemeyi kayıt esnasında size bildirilen hesap numarasına, belirtilen tarihler içerisinde yatırmanız gerekmektedir.  KREDİ KARTI : Satın Al bölümünü seçtikten sonra kredi kartı bilgilerinizi girerek ödeme yapabilirsiniz.
Evet. Ödeme yaparken mutlaka dekonta kendi isim-soyisminizi ve size verilen sipariş numarasını yazdırmalısınız. Kimi zaman ödemeler çevremizdeki yakınlarımız tarafından gerçekleştirilmekte olup, ödemeyi kimin yaptığı konusunda tereddütlere düşülmektedir. Bu yüzden bir başkasının hesabı üzerinden ödeme yaparsanız lütfen kendinize ait bilgileri dekontunuzda belirtiniz. Sadece EFT/HAVALE ödemesi yaparken gereklidir.

Alıcı Adı: ÖZET AKADEMİ YAYINCILIK DANIŞMANLIK VE EĞİTİM ÖĞRETİM HİZMETLERİ TİCARET LTD. ŞTİ.

Banka Adı ve Şubesi: İş bankası, Eskişehir Şubesi (4400)

IBAN Numarası: TR69 0006 4000 0014 4004 3947 18 *** Ödeme yaparken, alıcı hesap adına ÖZET AKADEMİ yazmayı unutmayınız !

Ödeme işlemleriniz aktif olan üyeliğiniz üzerinden yapılmaktadır. Ödeme sonrası PLATFORMA GİT butonuna tıklayarak platforma geçiş yapabilirsiniz. EFT/HAVALE : Sadece girişinizin onaylanması için ödeme bilgileriniz beklenecektir. Ödeme bilgileriniz kontrol edildikten sonra daimi üye olarak kaydınız sistem yöneticisi tarafından onaylanacak ve platforma erişiminiz sağlanacaktır. Platformunuz aktif olduktan sonra tarafınıza bilgilendirme sağlanacaktır.  KREDİ KARTI : Ödeme yaptıktan sonra sisteminiz otomatik olarak aktif hale gelecektir. Platforma geçiş yaparak eğitim almaya başlayabilirsiniz. 

Seçmiş olduğunuz program için belirlenen ücretin dışında her hangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur. Kaynaklar, testler ve online denemeler satın almış olduğunuz paket içerisine dahildir. 

Mali Müşavirlik mesleğini icra etmek isteyenler için yapılan ilk sınavdır.

Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisanüstü seviyesinde diploma almış olanlar bu sınava girebilir.

Staja Giriş Sınavı, test yöntemi ile yapılmaktadır.

Sınavda 100 adet “Alan Bilgisi”, 20 adet “Genel Kültür ve Yetenek” ve 10 adet “Yabancı Dil” sorusu olmak üzere 130 soru yer alacaktır.

 

Sınavın değerlendirilmesinde “Alan Bilgisi” soruları %80, “Genel Kültür ve Yetenek” soruları %13,33 ve “Yabancı Dil Soruları” %6,67 oranları ile ağırlıklandırılarak değerlendirilecektir.

STAJA GİRİŞ SINAVI KONULARI VE SORU SAYILARI

Sınav Konuları

Değerlendirme Oranı

Soru Sayısı

Genel Kültür ve Yetenek

13,33%

20

 

Türkçe

7

 

 

 

Matematik

8

 

 

 

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

5

 

 

Yabancı Dil

6,67%

10

 

Almanca

10

 

 

 

Fransızca

 

 

 

İngilizce

 

 

 

Alan Bilgisi

80%

100

Muhasebe ve Denetim

58

 

 

Finansal Muhasebe

26

 

 

 

Finansal Muhasebe,

 

Muhasebe Bilgi Sistemi,

 

Uluslararası Muhasebe Kuruluşları,

 

Türkiye Muhasebe Standartları

Maliyet Muhasebesi

8

 

 

Mali Tablolar Analizi

8

 

 

 

Denetim

16

 

 

Ekonomi ve Maliye

12

 

 

Ekonomi

6

 

 

 

Maliye

6

 

 

Hukuk

30

 

 

Meslek Hukuku

 6

 

 

 

İş ve Sosyal Güvenlik Eğitimi

6

 

 

 

Vergi Hukuku

6

 

 

 

Ticaret Hukuku

6

 

 

 

Borçlar Hukuku

6

 

 

Toplam Soru Sayısı

130

Staja Giriş Sınavı, test biçiminde yapılır ve değerlendirme ölçütü TESMER tarafından belirlenir. Staja Giriş Sınavında değerlendirme, sınavın yapısı itibariyle; mutlak değerlendirme ya da bağıl değerlendirme sistemi ile yapılabilir. Mevcut uygulamada Staja Giriş Sınavı bağıl değerlendirme sistemi ile değerlendirilmektedir. Bu sisteme ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

 

Bağıl Değerlendirme Sistemi, adayın başarısını, sınava katılan diğer adayların başarı düzeyleri ile bağlantılı şekilde ortaya koyan, dolayısı ile sınava giren adayları 100 üzerinden aldıkları sayısal notlara göre değil, bu notları, adayın o sınava giren grup içinde gösterdiği performansa göre bağıl nota dönüştürerek değerlendiren bir sistemdir.

 

Bağıl değerlendirme sisteminde, sonuçları toplandıktan ve değerlendirmede kullanılacak bir ölçüt belirlendikten sonra, değerlendirme işlemi yapılır. Bağıl değerlendirmede bir adayın başarısı sınavdaki öteki adayların puanlarına ve başarısına yani grubun tümünün başarısına bağlı olarak belirlenir. Tüm adayların puanlarının ortalamasının temel alındığı bu değerlendirmede, adayın puanının bu ortalamanın altında ya da üstünde olması onun içinde bulunduğu gruba göre başarılı ya da başarısız olduğunu gösterir. Adayın doğru sayısı değişmese bile, grubun ortalaması değiştiğinde adayın başarı durumu da değişir. Bu nedenle özellikle test tipi sınavlarda bağıl değerlendirme sistemi en adil ve en nesnel olan değerlendirme biçimidir.

 

Bu değerlendirme biçiminde, ham notların ortalaması, her notun ortalamadan ne kadar sapma gösterdiği, bu ortalamadan sapmaların genelde ne oranda olduğu bulunarak, değerlendirmeye esas notlar, bir notun, ortalamanın kaç standart sapma altında ya da üstünde olduğunun ifadesi olan bir standart not biçimiyle ifade edilir. Bu suretle, adaylar ortalama performansları ölçütüyle birbirleriyle kıyaslanabilecekleri bir not sistemi ile değerlendirilmiş olurlar. Gerek mesleki kalitenin yükseltilmesi, gerekse sınava katılan adayların bilgi düzeylerinin ve sınav sorularının zorluk derecelerinin değişkenlik arz etmesi sebebiyle, sınava katılan adayların en başarılılarının staja kabul edilebilmesi için bu sistem uygulanmaktadır.

 

Staja Giriş Sınavlarında, sınava giren tüm adayların üç ana başlıkta başarı puanları (Genel Kültür ve Yetenek, Yabancı Dil ve Alan Bilgisi) ayrı ayrı ve ortalamaları 50, standart sapmaları 10 olacak biçimde normal dağılıma göre hesaplanmakta, daha sonra bu üç ana başlıkta aldıkları puanlardan ağırlıklı başarı puanları bulunmaktadır. Ağırlıklı başarı puanına Genel Kültür ve Yetenek, Yabancı Dil ve Alan Bilgisi soru sayılarına göre katkı vermektedir. Bu işlemin yapısı gereği değerlendirme sonucu adaylara verilen başarı puanları tam sayı olmadığı gibi doğrusallık da göstermemektedir. Bu nedenle, her sınavda aynı doğru sayısı ile aynı puanın alınması beklenemez. Geçmiş sınavlarda sınava giren adayların genel seviyesine bağlı olarak, soruların %55’ini doğru cevaplayan adayların başarılı sayıldığı sınavlar olduğu gibi soruların %63’ünü doğru cevaplayan adayların başarısız bulunduğu sınavlar da olmuştur.

 

Hesaplama sonucu elde edilen Sınav Başarı Puanları tam sayıya yuvarlanmamaktadır. Bu değerlendirme sisteminde ortalamanın 50 alınmasının nedeni dağılımın orta noktasını bulmak ve normal dağılımın tepe noktasını burada oluşturmaktır.

Sınavda 60 ve üzeri puan alan adaylar staja kabul edilmektedir.

Sınav tarihlerini gösteren sınav takvimi staj ve sınav başvuru bedellerine ilişkin bilgiler, her yılın Aralık ayında belirlenir ve internet sitesinde https://www.tesmer.org.tr/ ilan edilir. Ayrıca, sınav takvimi ve ödeme bilgileri TEOS sisteminde yer almaktadır.

 

2024 Yılı Staja Giriş Sınavı Takvimi;

TESMER https://www.tesmer.org.tr/ adresinden güncel sınav takvimini paylaşmıştır. 

 

2024/1 SGS SINAV TARİHİ 2 MART 2024 BAŞVURU TARİHİ 2 - 15 OCAK 2024
2024/2 SGS SINAV TARİHİ 13 TEMMUZ 2024 BAŞVURU TARİHİ  2 - 15 MAYIS 2024
2024/3 SGS SINAV TARİHİ 26 EKİM 2024 BAŞVURU TARİHİ 1 - 15 AĞUSTOS 2024

İzmir, Ankara, İstanbul Anadolu yakası ve İstanbul Avrupa yakası olmak üzere 4 bölgede yapılmaktadır.

Sınav soruları ANKÜSEM (Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi) tarafından hazırlanmaktadır.

Adayların, Cep Telefonu, HESAP MAKİNESİ, bilgisayar, data bank benzeri özel elektronik donanımlar ile kulaklık, telsiz, çağrı cihazı vb. iletişim araçları görüntü kaydetmeye yarayan fotoğraf makinesi, kamera vb. araçlar ve silah vb. teçhizatlar ile SINAV BİNASINA GİRMELERİ KESİNLİKLE YASAKTIR.

T.C. kimlik No yazılı güncel fotoğraflı nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport.

SÜRÜCÜ BELGESİ İLE SINAVA GİRMELERİ YASAKTIR.

Sınav başvurusunda bulunup herhangi bir nedenle sınava katılmayanların sınav bedelleri iade ve mahsup edilemez.

Başarısız olduğunuz ve girmediğiniz sınavlar için sınav hakkınız yanar.

İlk başvuru esnasında açtırmış olduğunuz dosya sizlere birinci sınava ve sonrasında 3 yıl içindeki 9 sınava giriş hakkı sağlar. Açtırmış olduğunuz dosya size maksimum 10 sınava giriş hakkı tanıyacaktır.

Dosya açtırdıktan sonra birinci sınav ve sonrasında 3 yıl içindeki 9 sınavdan başarısız olduğunuz takdirde dosyanız yanar. Dosyanız yandıktan sonra yeni dosya açtırmak için tekrardan başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Sınavda 5 seçenekli test soruları bulunmaktadır. Yanlış cevapların doğru cevaplara bir etkisi yoktur.

Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerini kapsamaktadır. Sınava girecek adaylar hakim oldukları dil üzerinden ders seçimi yaparak sınava katılım sağlayabilirler.

Staja Giriş Sınavı Sonuçları, sınav sonrasında soru itirazlarının alınarak değerlendirilmesini takiben TESMER üzerinden açıklanır. Ayrıca, başarılı olanlar sonuçları Staj Başlama işlemlerinin takibi için kayıtlı oldukları TESMER şubesi / odaya gönderilir. Sınav sonuçları sınav yapıldıktan sonra 60 gün içerisinde açıklanmaktadır. Sınav sonuçlarınızı, https://sonuc.tesmer.org.tr/ adresinden öğrenebilirsiniz. 

İtirazlar, sonuçların TESMER üzerinden açıklanma tarihinden itibaren 15 gün içerisinde TEOS üzerinden yapılabilir. Bu itirazlar 30 gün içerisinde incelenir ve sonuçlar TEOS üzerinden açıklanır.

Staja giriş sınavında başarılı olanlar, sınav sonucunun açıklandığı tarihten sonraki staja başlama döneminden itibaren 3 yıl içerisinde staja başlayabilirler. Yönetmelik gereği Staja Ocak, Mayıs veya Eylül aylarının ilk 10 günü içerisinde fiilen başlamak zorunludur. Staja başlayan adaylar, stajının başlamasından itibaren staj süresince uzaktan sürekli eğitime (e-stajyer eğitimi) TEOS tabi olacaklardır. Bu süre içerisinde staja başlamayanların sınav sonucu geçersiz sayılır ve dosyaları işlemden kaldırılır.

Yüksek Lisans; adayın Hukuk, İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Bankacılık, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler alanlarının lisansüstü bölümlerinden yüksek lisans diplomasını stajı sırasında sunması durumunda, stajının 1 yıllık bölümünün tamamlandığı kabul edilir.

 

Odanın Kursu; adayların, odaların açmış olduğu kursa katılma durumlarında staj sürelerinden 6 ay düşülür.

 

Hem yüksek lisans ve hem de odanın kursu tamamlandığı takdirde staj süresinden 1 yıl düşülmektedir.

Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebesi Mali Müşavir yanında ve/veya onların denetim ve gözetiminde yapılır.

 

Bağımsız Denetim şirketlerinde ve şubelerinde Staj yapılabilir. Ancak, bunlardan bulundukları il ilçedeki SMMM/YMMM odalarına kaydolma şartları aranır.

 

İşletmelerde, bağımlı meslek mensubunun gözetiminde yapılan stajda, aday ile meslek mensubunun aynı işyeri numarasında çalışması gereklidir.

Staj yönetmeliğinin 10. Maddesi gereğince, meslek mensubu yanında veya gözetim denetiminde staj yapan aday meslek mensupları ile yasanın 6/1 maddesine göre, çalışmalarını staj süresinden saydıran aday meslek mensupları TESMER tarafından yürütülen zorunlu eğitime tabi olurlar. Bu eğitim, uzaktan eğitim (e-stajyer eğitimi ve yüz yüze eğitim yöntemlerinden) biri veya her ikisinin birlikte kullanımı ile yapılır.

Staj sırasında, stajın yapıldığı iş yerinin kapanması, askerlik sonrası staja başlama, odalar arası nakil, işten çıkartma veya çıkarılma durumlar nedeniyle stajın kesilmesi halinde staja ara verme süresi 3 yıllık staj süresi içerisinde (mücbir sebepler hariç) toplamda 1 yılı aşamaz. Bu sürelerin aşılması halinde adayın stajı iptal edilir.

Stajını tamamlayan adaylar sınav dosyası hazırlar ve sınav takviminde belirtilen başvuru süresi içerisinde TEOS üzerinden ön başvurusunu yaptıktan sonra dosyasını TESMER şubesi / odasına teslim eder. Yapılan inceleme sonunda başvurusu uygun bulunan adayların dosyaları TESMER şubesi / oda tarafından TEOS üzerinden onaylanır.

Staja Giriş Sınavına ilk defa katılacak adayların öncelikle SMMM odasına dosya açtırmaları gerekmektedir.

 

2024 Yılı SGS Dosya Bedeli : 5.150,00 ₺

 

Başvuru bedellerini;  KREDİ KARTI ile TEOS sistemi üzerinden veya banka şubelerinden öder.

 

  1. Aday, KREDİ KARTI ile işlem yapmak istiyorsa;  http://giris.tesmer.org.tr  adresinden TEOS sisteminde,  “Para Yönetimi ve Yükleme” menüsüne tıklar. Açılan sayfada KREDİ Kartı ile işlem yapabilmek için ödemesi gereken ücret türünü seçer ve KREDİ KARTI bilgilerini İŞ BANKASI’nın ekranlarında doldurur.

 

  1. Aday, Banka Şubesine giderek işlem yapmak istiyorsa;  T.C. Kimlik Numarasını belirterek başvuru ve sınav bedelini öder. Adayın başvuru aşamasında sıkıntı yaşamaması için mutlaka ücret öderken banka yetkilisine kendi T.C. Kimlik Numarasını vermek zorundadır. Sınav bedelini, Banka şubesine ödeyen adayın, ödeme bilgileri 1 iş günü sonra TEOS sistemine aktarılır.
  1. Mezun Belgesi
  2. Diploma (Geçici Mezuniyet Belgesi)
  3. Adli Sicil Belgesi
  4. Staja Giriş Sınavı Başvuru Belgesi
  5. Staj Başvuru Formu
  6. Taahhütname
  7. 1 adet Biyometrik Fotoğraf (50 mm* 60MM)
  8. Diğer (TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler TEOS'a yüklenir.)

Staja Giriş Sınavı ücreti 2024 yılı için 800 TL olarak belirlenmiştir.

Staja Giriş Sınavından başarılı olarak staja başlayan Meslek mensubu adayların staj süresinin bitişinde Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Ruhsatı alabilmesi için başarılı olması gereken sınavdır.

Yeterlilik Sınavı, klasik olarak yapılmaktadır.

Staj bitiminde sınava katılabilmek için, başvuruda bulunacak adayların sınav son başvuru tarihi itibariyle stajlarını süre yönüyle tamamlamış olması gerekmektedir.

SMMM olabilmenin önündeki son engel olan Yeterlilik sınavı 8 dersten oluşmaktadır.

 

  1. Finansal Muhasebe
  2. Mali Tablolar Analizi
  3. Maliyet Muhasebesi
  4. Meslek Hukuku
  5. Vergi Mevzuatı ve Uygulamaları
  6. Sermaye Piyasası Mevzuatı
  7. Temel Hukuk
  8. Denetim

Her bir ders için geçme notu 50 puan olarak kabul edilmektedir. Ancak sınavlarda başarılı olup ruhsat almaya hak kazanmak için not ortalaması 60 olmalıdır.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavında başarılı olamayanlar, ilk sınav tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde yılda 3 kez açılacak tüm sınavlara girebilirler. Bu sınav süresi hiçbir nedenle uzatılamaz.

 

Bu sınav haklarını süresinde kullanmayanlar veya başarılı olamayanlar, altı ay süreyle meslek sınavlarına alınamazlar.

 

Altı aylık süreyi dolduranlardan dileyenler yeniden tüm konuları kapsamak üzere bu Yönetmelik hükümlerine göre sınavlara katılabilirler.

Derslerin her birinden alınan en yüksek not, ortalama hesabında dikkate alınır. Yanında, gözetim ve denetiminde staj yapılan meslek mensubu tarafından verilen tezkiye notlarının ortalaması ayrı bir ders gibi ortalamaya dahil edilir.

Geçmiş olduğu bir dersten not yükseltmek amacıyla tekrar sınava katılan adayın bu dersten almış olduğu en yüksek not, ortalama hesabında dikkate alınır.

Sınav yönetmeliği uyarınca, sınava katılanlar sınav sonuçlarına itiraz edebilirler. İtirazlar sonuçların açıklanma tarihinden itibaren 15 gün içerisinde https://www.tesmer.org.tr/ üzerinden yapılabilir.

Yılda 3 sınav yapılmaktadır.

İlk Başvuru (560 ₺ x 8 ders) 4.480,00 ₺ 

Tek ders 560,00 ₺

Sınav sonuçları sınav yapıldıktan sonra 60 gün içerisinde açıklanmaktadır. Sınav sonuçlarınızı, https://sonuc.tesmer.org.tr/ adresinden öğrenebilirsiniz.

Herhangi bir nedenle mazeret kabul edilmemektedir. (Doğum, askerlik, hastalık vb) Mazeretli ya da mazeretsiz sınava katılmayanların sınav bedelleri iade ve mahsup edilmez.

Stajını tamamlayan adayların, staj bitim tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde açılan sınavlara katılması gerekmektedir. İlk bir yıl içerisinde sınavlara katılan adayların sınav süreleri katıldıkları ilk sınav tarihinden itibaren başlar. Bu süre içerisinde sınava katılmayan adayların sınav süreçleri başlatılır. Sınava ilk kez katılacak adaylardan sınav konularının bir kısmına katılıp, bir kısmına katılmaması halinde bütün derslerden sınav süresi ve sınav hakkı başlatılır, katılmadığı derslerden sınav hakları saklı kalır. Sınav başvurusunda bulunup mazeretli ya da mazeretsiz herhangi bir nedenle sınava katılmayanların sınav bedelleri iade ve mahsup edilmez.

Mazeretli ya da mazeretsiz sınava başvurup katılmayanların sınav hakları ve paraları yanar. Ancak sınav başvurusu yapmadan yalnızca para yatırıldıysa sonraki dönemlerde ücret kullanılabilir.

2024/1 YETERLİLİK dönemi için sınav tarihi 27-28 NİSAN olarak belirlenmiştir. Sınav başvuru tarihi 02- 31 OCAK tarihleri arasında yapılacaktır. 

Cumartesi Programı

Başlangıç – Bitiş

Süre

Denetim

09:00 – 10:30

90 Dakika

Meslek Hukuku

11:30 – 13:00

90 Dakika

Vergi Hukuku

14:30 – 16:00

90 Dakika

Temel Hukuk

17:00 – 18:00

90 Dakika

 

Pazar Programı

Başlangıç – Bitiş

Süre

Finansal Muhasebe

09:00 – 12:00

180 Dakika

Finansal Tablolar Analizi

13:30 – 15:00

90 Dakika

Maliyet Muhasebesi

16:00 – 17:30

90 Dakika

Sermaye Piyasası Mevzuatı

18:00 – 19:00

60 Dakika

SMMM Yeterlilik sınavına başvuruda bulunan adaylar 8 dersten sınava girmek zorundadır. Geçmiş olduğu derslerden muaf tutulacaktır. Adaylar başarısız olduğu derslerden tekrar sınava girebilirler.

Yeterlilik sınavında Finansal Muhasebe, Finansal Tablolar Analizi ve Maliyet Muhasebesi dersi sınavlarında HESAP MAKİNESİ kullanılmaktadır.

Finansal Muhasebe sınavında hesap planı verilmektedir.

Sınav sonuçları sınav yapıldıktan sonra 60 gün içerisinde açıklanmaktadır. Sınav sonuçlarınızı, https://sonuc.tesmer.org.tr/ adresinden öğrenebilirsiniz. 

Stajını tamamlayan adayların, staj bitim tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde açılan sınavlara katılması gerekmektedir. İlk bir yıl içerisinde sınavlara katılan adayların sınav süreleri katıldıkları ilk sınav tarihinden itibaren başlar. Bu süre içerisinde sınava katılmayan adayların sınav süreçleri başlatılır. Sınava ilk kez katılacak adaylardan sınav konularının bir kısmına katılıp, bir kısmına katılmaması halinde bütün derslerden sınav süresi ve sınav hakkı başlatılır, katılmadığı derslerden sınav hakları saklı kalır. Sınav başvurusunda bulunup mazeretli ya da mazeretsiz herhangi bir nedenle sınava katılmayanların sınav bedelleri iade ve mahsup edilmez. 

Platformumuz web tabanlı bir sistem olduğu için herhangi bir uygulama indirmeden derslerimizi bilgisayarınızdan, telefon, tablet ve videoları oynatmayı destekleyen akıllı televizyonlardan izleyebilirsiniz.

Platformumuzda bulunan her bir ders başına ortalama 200 MB - 300 MB boyutunda veri aktarımı gerçekleşmektedir. Ve bu derslerin tekrar edilmesi gibi durumlar da göz önüne alınmalıdır. Bu da bir aylık periyotta en az 10 GB - 20 GB arasında İnternet kullanımına denk gelmektedir. 4-6 GB İnternet kullanım kotası olan aboneliklerin de platformumuzun kullanımından dolayı bu kotayı aşmayacağını garanti edemeyiz. Bu yüzden İnternet servis sağlayıcıların kotasız tarifelerinden birine abone olmanızı tavsiye ediyoruz.
Katılımcılarımızın gizliliğini ve temel haklarını zedeleyebilecek risk faktörleri oluşturabileceği için derslerin download edilmesine izin vermiyoruz. Ayrıca 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca bu derslerin Fuat Hoca ve dersin katılımcılarının tamamının izni olmadan başkaları tarafından download edilmesi, halka açık alanlarda paylaşılması ve ticari amaçla kullanılması yasaktır.
Tüm öğrencilerimizin dersleri sorunsuz bir şekilde dersleri takılmadan izleyebilmeleri için farklı görüntü kalitelerinde izlenebilen yayınlardır. İnternet hızınıza uygun olan yayını seçmeniz durumunda donma yaşamadan dersleri izleyebilirsiniz. 1.Yayın 360 p çözünürlükte Orta Kalite 2.Yayın 540 p çözünürlükte Orta-Yüksek Kalite 3.Yayın 720 p çözünürlükte Yüksek Kalite (Not: İnternet hızınıza göre 3. yayında görüntü kalitesinde değişkenlik yaşanabilir.)
Evet. Profiliniz için paylaştığımız tüm kaynakları bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Ayrıca bazı kaynaklarımızı sizden yazdırıp kağıt üzerinde çalışmanızı ve sürekli tekrar etmenizi isteyeceğiz.

Dönem içerisinde işlenen canlı derslerimiz kayıttan olarak platforma yüklenmektedir. Kayıttan olarak bir sonraki gün ders kayıtlarını TEKRAR/TELAFİ olarak izleme sağlayabilirsiniz. 

Paketlerimiz içerisinde kaynaklarımız PDF olarak sisteme yüklenmektedir. Kaynaklarımızı indirebilir ve çıktı alabilirsiniz. Kitap basımı yapmamaktayız. Kaynaklarımız her dönem güncel sınav yönetmeliğine uygun olarak yenilenmektedir. Ekstra mataryel gönderimi yapılmamaktadır. 

Bildiğiniz gibi bu alanda piyasada yeterince güncel kaynak bulunmamaktadır. Bu alanda çeşitli kurum ve şahıslar kaynak çıkartmaktadırlar. Tavsiyemiz kurumsal olarak bir komisyon incelemesinden geçmiş ve bu alanda deneyim kazanmış kurumların kaynaklarına yönelmenizdir.
Kesinlikle hayır. Derslerimizi kaçırma gibi bir ihtimal söz konusu değildir. Şayet canlı derse herhangi bir nedenle katılamaz iseniz sonrasında defalarca izleme şansına sahipsiniz.
Ders kayıtlarını bulunduğunuz dönem sona erene kadar izleyebilirsiniz.
Kayıt olmak istediğiniz program için belirlenen ücretler bir sınav dönemi için geçerlidir. 
Tüm kredi kartlarıyla ödeme yapılabilir.
Tüm kredi kartlarına 9 aya kadar taksit yapılabilir.
EFT/HAVALE : Ödemeyi kayıt esnasında size bildirilen hesap numarasına, belirtilen tarihler içerisinde yatırmanız gerekmektedir.  KREDİ KARTI : Satın Al bölümünü seçtikten sonra kredi kartı bilgilerinizi girerek ödeme yapabilirsiniz.
Evet. Ödeme yaparken mutlaka dekonta kendi isim-soyisminizi ve size verilen sipariş numarasını yazdırmalısınız. Kimi zaman ödemeler çevremizdeki yakınlarımız tarafından gerçekleştirilmekte olup, ödemeyi kimin yaptığı konusunda tereddütlere düşülmektedir. Bu yüzden bir başkasının hesabı üzerinden ödeme yaparsanız lütfen kendinize ait bilgileri dekontunuzda belirtiniz. Sadece EFT/HAVALE ödemesi yaparken gereklidir.

Alıcı Adı: ÖZET AKADEMİ YAYINCILIK DANIŞMANLIK VE EĞİTİM ÖĞRETİM HİZMETLERİ TİCARET LTD. ŞTİ.

Banka Adı ve Şubesi: İş bankası, Eskişehir Şubesi (4400)

IBAN Numarası: TR69 0006 4000 0014 4004 3947 18 *** Ödeme yaparken, alıcı hesap adına ÖZET AKADEMİ yazmayı unutmayınız !

Ödeme işlemleriniz aktif olan üyeliğiniz üzerinden yapılmaktadır. Ödeme sonrası PLATFORMA GİT butonuna tıklayarak platforma geçiş yapabilirsiniz. EFT/HAVALE : Sadece girişinizin onaylanması için ödeme bilgileriniz beklenecektir. Ödeme bilgileriniz kontrol edildikten sonra daimi üye olarak kaydınız sistem yöneticisi tarafından onaylanacak ve platforma erişiminiz sağlanacaktır. Platformunuz aktif olduktan sonra tarafınıza bilgilendirme sağlanacaktır.  KREDİ KARTI : Ödeme yaptıktan sonra sisteminiz otomatik olarak aktif hale gelecektir. Platforma geçiş yaparak eğitim almaya başlayabilirsiniz. 

Seçmiş olduğunuz program için belirlenen ücretin dışında her hangi bir ödeme yapmanıza gerek yoktur. Kaynaklar, testler ve online denemeler satın almış olduğunuz paket içerisine dahildir. 

Mali Müşavirlik mesleğini icra etmek isteyenler için yapılan ilk sınavdır.

Hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarında eğitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkliği Yükseköğretim Kurumunca tasdik edilmiş yabancı yükseköğretim kurumlarından en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diğer öğretim kurumlarından lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fıkrada belirtilen bilim dallarından lisanüstü seviyesinde diploma almış olanlar bu sınava girebilir.

Staja Giriş Sınavı, test yöntemi ile yapılmaktadır.

Sınavda 100 adet “Alan Bilgisi”, 20 adet “Genel Kültür ve Yetenek” ve 10 adet “Yabancı Dil” sorusu olmak üzere 130 soru yer alacaktır.

 

Sınavın değerlendirilmesinde “Alan Bilgisi” soruları %80, “Genel Kültür ve Yetenek” soruları %13,33 ve “Yabancı Dil Soruları” %6,67 oranları ile ağırlıklandırılarak değerlendirilecektir.

STAJA GİRİŞ SINAVI KONULARI VE SORU SAYILARI

Sınav Konuları

Değerlendirme Oranı

Soru Sayısı

Genel Kültür ve Yetenek

13,33%

20

 

Türkçe

7

 

 

 

Matematik

8

 

 

 

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

5

 

 

Yabancı Dil

6,67%

10

 

Almanca

10

 

 

 

Fransızca

 

 

 

İngilizce

 

 

 

Alan Bilgisi

80%

100

Muhasebe ve Denetim

58

 

 

Finansal Muhasebe

26

 

 

 

Finansal Muhasebe,

 

Muhasebe Bilgi Sistemi,

 

Uluslararası Muhasebe Kuruluşları,

 

Türkiye Muhasebe Standartları

Maliyet Muhasebesi

8

 

 

Mali Tablolar Analizi

8

 

 

 

Denetim

16

 

 

Ekonomi ve Maliye

12

 

 

Ekonomi

6

 

 

 

Maliye

6

 

 

Hukuk

30

 

 

Meslek Hukuku

 6

 

 

 

İş ve Sosyal Güvenlik Eğitimi

6

 

 

 

Vergi Hukuku

6

 

 

 

Ticaret Hukuku

6

 

 

 

Borçlar Hukuku

6

 

 

Toplam Soru Sayısı

130

Staja Giriş Sınavı, test biçiminde yapılır ve değerlendirme ölçütü TESMER tarafından belirlenir. Staja Giriş Sınavında değerlendirme, sınavın yapısı itibariyle; mutlak değerlendirme ya da bağıl değerlendirme sistemi ile yapılabilir. Mevcut uygulamada Staja Giriş Sınavı bağıl değerlendirme sistemi ile değerlendirilmektedir. Bu sisteme ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

 

Bağıl Değerlendirme Sistemi, adayın başarısını, sınava katılan diğer adayların başarı düzeyleri ile bağlantılı şekilde ortaya koyan, dolayısı ile sınava giren adayları 100 üzerinden aldıkları sayısal notlara göre değil, bu notları, adayın o sınava giren grup içinde gösterdiği performansa göre bağıl nota dönüştürerek değerlendiren bir sistemdir.

 

Bağıl değerlendirme sisteminde, sonuçları toplandıktan ve değerlendirmede kullanılacak bir ölçüt belirlendikten sonra, değerlendirme işlemi yapılır. Bağıl değerlendirmede bir adayın başarısı sınavdaki öteki adayların puanlarına ve başarısına yani grubun tümünün başarısına bağlı olarak belirlenir. Tüm adayların puanlarının ortalamasının temel alındığı bu değerlendirmede, adayın puanının bu ortalamanın altında ya da üstünde olması onun içinde bulunduğu gruba göre başarılı ya da başarısız olduğunu gösterir. Adayın doğru sayısı değişmese bile, grubun ortalaması değiştiğinde adayın başarı durumu da değişir. Bu nedenle özellikle test tipi sınavlarda bağıl değerlendirme sistemi en adil ve en nesnel olan değerlendirme biçimidir.

 

Bu değerlendirme biçiminde, ham notların ortalaması, her notun ortalamadan ne kadar sapma gösterdiği, bu ortalamadan sapmaların genelde ne oranda olduğu bulunarak, değerlendirmeye esas notlar, bir notun, ortalamanın kaç standart sapma altında ya da üstünde olduğunun ifadesi olan bir standart not biçimiyle ifade edilir. Bu suretle, adaylar ortalama performansları ölçütüyle birbirleriyle kıyaslanabilecekleri bir not sistemi ile değerlendirilmiş olurlar. Gerek mesleki kalitenin yükseltilmesi, gerekse sınava katılan adayların bilgi düzeylerinin ve sınav sorularının zorluk derecelerinin değişkenlik arz etmesi sebebiyle, sınava katılan adayların en başarılılarının staja kabul edilebilmesi için bu sistem uygulanmaktadır.

 

Staja Giriş Sınavlarında, sınava giren tüm adayların üç ana başlıkta başarı puanları (Genel Kültür ve Yetenek, Yabancı Dil ve Alan Bilgisi) ayrı ayrı ve ortalamaları 50, standart sapmaları 10 olacak biçimde normal dağılıma göre hesaplanmakta, daha sonra bu üç ana başlıkta aldıkları puanlardan ağırlıklı başarı puanları bulunmaktadır. Ağırlıklı başarı puanına Genel Kültür ve Yetenek, Yabancı Dil ve Alan Bilgisi soru sayılarına göre katkı vermektedir. Bu işlemin yapısı gereği değerlendirme sonucu adaylara verilen başarı puanları tam sayı olmadığı gibi doğrusallık da göstermemektedir. Bu nedenle, her sınavda aynı doğru sayısı ile aynı puanın alınması beklenemez. Geçmiş sınavlarda sınava giren adayların genel seviyesine bağlı olarak, soruların %55’ini doğru cevaplayan adayların başarılı sayıldığı sınavlar olduğu gibi soruların %63’ünü doğru cevaplayan adayların başarısız bulunduğu sınavlar da olmuştur.

 

Hesaplama sonucu elde edilen Sınav Başarı Puanları tam sayıya yuvarlanmamaktadır. Bu değerlendirme sisteminde ortalamanın 50 alınmasının nedeni dağılımın orta noktasını bulmak ve normal dağılımın tepe noktasını burada oluşturmaktır.

Sınavda 60 ve üzeri puan alan adaylar staja kabul edilmektedir.

Sınav tarihlerini gösteren sınav takvimi staj ve sınav başvuru bedellerine ilişkin bilgiler, her yılın Aralık ayında belirlenir ve internet sitesinde https://www.tesmer.org.tr/ ilan edilir. Ayrıca, sınav takvimi ve ödeme bilgileri TEOS sisteminde yer almaktadır.

 

2024 Yılı Staja Giriş Sınavı Takvimi;

TESMER https://www.tesmer.org.tr/ adresinden güncel sınav takvimini paylaşmıştır. 

 

2024/1 SGS SINAV TARİHİ 2 MART 2024 BAŞVURU TARİHİ 2 - 15 OCAK 2024
2024/2 SGS SINAV TARİHİ 13 TEMMUZ 2024 BAŞVURU TARİHİ  2 - 15 MAYIS 2024
2024/3 SGS SINAV TARİHİ 26 EKİM 2024 BAŞVURU TARİHİ 1 - 15 AĞUSTOS 2024

İzmir, Ankara, İstanbul Anadolu yakası ve İstanbul Avrupa yakası olmak üzere 4 bölgede yapılmaktadır.

Sınav soruları ANKÜSEM (Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi) tarafından hazırlanmaktadır.

Adayların, Cep Telefonu, HESAP MAKİNESİ, bilgisayar, data bank benzeri özel elektronik donanımlar ile kulaklık, telsiz, çağrı cihazı vb. iletişim araçları görüntü kaydetmeye yarayan fotoğraf makinesi, kamera vb. araçlar ve silah vb. teçhizatlar ile SINAV BİNASINA GİRMELERİ KESİNLİKLE YASAKTIR.

T.C. kimlik No yazılı güncel fotoğraflı nüfus cüzdanı veya süresi geçerli pasaport.

SÜRÜCÜ BELGESİ İLE SINAVA GİRMELERİ YASAKTIR.

Sınav başvurusunda bulunup herhangi bir nedenle sınava katılmayanların sınav bedelleri iade ve mahsup edilemez.

Başarısız olduğunuz ve girmediğiniz sınavlar için sınav hakkınız yanar.

İlk başvuru esnasında açtırmış olduğunuz dosya sizlere birinci sınava ve sonrasında 3 yıl içindeki 9 sınava giriş hakkı sağlar. Açtırmış olduğunuz dosya size maksimum 10 sınava giriş hakkı tanıyacaktır.

Dosya açtırdıktan sonra birinci sınav ve sonrasında 3 yıl içindeki 9 sınavdan başarısız olduğunuz takdirde dosyanız yanar. Dosyanız yandıktan sonra yeni dosya açtırmak için tekrardan başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Sınavda 5 seçenekli test soruları bulunmaktadır. Yanlış cevapların doğru cevaplara bir etkisi yoktur.

Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerini kapsamaktadır. Sınava girecek adaylar hakim oldukları dil üzerinden ders seçimi yaparak sınava katılım sağlayabilirler.

Staja Giriş Sınavı Sonuçları, sınav sonrasında soru itirazlarının alınarak değerlendirilmesini takiben TESMER üzerinden açıklanır. Ayrıca, başarılı olanlar sonuçları Staj Başlama işlemlerinin takibi için kayıtlı oldukları TESMER şubesi / odaya gönderilir. Sınav sonuçları sınav yapıldıktan sonra 60 gün içerisinde açıklanmaktadır. Sınav sonuçlarınızı, https://sonuc.tesmer.org.tr/ adresinden öğrenebilirsiniz. 

İtirazlar, sonuçların TESMER üzerinden açıklanma tarihinden itibaren 15 gün içerisinde TEOS üzerinden yapılabilir. Bu itirazlar 30 gün içerisinde incelenir ve sonuçlar TEOS üzerinden açıklanır.

Staja giriş sınavında başarılı olanlar, sınav sonucunun açıklandığı tarihten sonraki staja başlama döneminden itibaren 3 yıl içerisinde staja başlayabilirler. Yönetmelik gereği Staja Ocak, Mayıs veya Eylül aylarının ilk 10 günü içerisinde fiilen başlamak zorunludur. Staja başlayan adaylar, stajının başlamasından itibaren staj süresince uzaktan sürekli eğitime (e-stajyer eğitimi) TEOS tabi olacaklardır. Bu süre içerisinde staja başlamayanların sınav sonucu geçersiz sayılır ve dosyaları işlemden kaldırılır.

Yüksek Lisans; adayın Hukuk, İktisat, Maliye, İşletme, Muhasebe, Bankacılık, Kamu Yönetimi ve Siyasal Bilimler alanlarının lisansüstü bölümlerinden yüksek lisans diplomasını stajı sırasında sunması durumunda, stajının 1 yıllık bölümünün tamamlandığı kabul edilir.

 

Odanın Kursu; adayların, odaların açmış olduğu kursa katılma durumlarında staj sürelerinden 6 ay düşülür.

 

Hem yüksek lisans ve hem de odanın kursu tamamlandığı takdirde staj süresinden 1 yıl düşülmektedir.

Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebesi Mali Müşavir yanında ve/veya onların denetim ve gözetiminde yapılır.

 

Bağımsız Denetim şirketlerinde ve şubelerinde Staj yapılabilir. Ancak, bunlardan bulundukları il ilçedeki SMMM/YMMM odalarına kaydolma şartları aranır.

 

İşletmelerde, bağımlı meslek mensubunun gözetiminde yapılan stajda, aday ile meslek mensubunun aynı işyeri numarasında çalışması gereklidir.

Staj yönetmeliğinin 10. Maddesi gereğince, meslek mensubu yanında veya gözetim denetiminde staj yapan aday meslek mensupları ile yasanın 6/1 maddesine göre, çalışmalarını staj süresinden saydıran aday meslek mensupları TESMER tarafından yürütülen zorunlu eğitime tabi olurlar. Bu eğitim, uzaktan eğitim (e-stajyer eğitimi ve yüz yüze eğitim yöntemlerinden) biri veya her ikisinin birlikte kullanımı ile yapılır.

Staj sırasında, stajın yapıldığı iş yerinin kapanması, askerlik sonrası staja başlama, odalar arası nakil, işten çıkartma veya çıkarılma durumlar nedeniyle stajın kesilmesi halinde staja ara verme süresi 3 yıllık staj süresi içerisinde (mücbir sebepler hariç) toplamda 1 yılı aşamaz. Bu sürelerin aşılması halinde adayın stajı iptal edilir.

Stajını tamamlayan adaylar sınav dosyası hazırlar ve sınav takviminde belirtilen başvuru süresi içerisinde TEOS üzerinden ön başvurusunu yaptıktan sonra dosyasını TESMER şubesi / odasına teslim eder. Yapılan inceleme sonunda başvurusu uygun bulunan adayların dosyaları TESMER şubesi / oda tarafından TEOS üzerinden onaylanır.

Staja Giriş Sınavına ilk defa katılacak adayların öncelikle SMMM odasına dosya açtırmaları gerekmektedir.

 

2024 Yılı SGS Dosya Bedeli : 5.150,00 ₺

 

Başvuru bedellerini;  KREDİ KARTI ile TEOS sistemi üzerinden veya banka şubelerinden öder.

 

  1. Aday, KREDİ KARTI ile işlem yapmak istiyorsa;  http://giris.tesmer.org.tr  adresinden TEOS sisteminde,  “Para Yönetimi ve Yükleme” menüsüne tıklar. Açılan sayfada KREDİ Kartı ile işlem yapabilmek için ödemesi gereken ücret türünü seçer ve KREDİ KARTI bilgilerini İŞ BANKASI’nın ekranlarında doldurur.

 

  1. Aday, Banka Şubesine giderek işlem yapmak istiyorsa;  T.C. Kimlik Numarasını belirterek başvuru ve sınav bedelini öder. Adayın başvuru aşamasında sıkıntı yaşamaması için mutlaka ücret öderken banka yetkilisine kendi T.C. Kimlik Numarasını vermek zorundadır. Sınav bedelini, Banka şubesine ödeyen adayın, ödeme bilgileri 1 iş günü sonra TEOS sistemine aktarılır.
  1. Mezun Belgesi
  2. Diploma (Geçici Mezuniyet Belgesi)
  3. Adli Sicil Belgesi
  4. Staja Giriş Sınavı Başvuru Belgesi
  5. Staj Başvuru Formu
  6. Taahhütname
  7. 1 adet Biyometrik Fotoğraf (50 mm* 60MM)
  8. Diğer (TESMER tarafından gerekli görülen diğer belgeler TEOS'a yüklenir.)

Staja Giriş Sınavı ücreti 2024 yılı için 800 TL olarak belirlenmiştir.

Staja Giriş Sınavından başarılı olarak staja başlayan Meslek mensubu adayların staj süresinin bitişinde Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Ruhsatı alabilmesi için başarılı olması gereken sınavdır.

Yeterlilik Sınavı, klasik olarak yapılmaktadır.

Staj bitiminde sınava katılabilmek için, başvuruda bulunacak adayların sınav son başvuru tarihi itibariyle stajlarını süre yönüyle tamamlamış olması gerekmektedir.

SMMM olabilmenin önündeki son engel olan Yeterlilik sınavı 8 dersten oluşmaktadır.

 

  1. Finansal Muhasebe
  2. Mali Tablolar Analizi
  3. Maliyet Muhasebesi
  4. Meslek Hukuku
  5. Vergi Mevzuatı ve Uygulamaları
  6. Sermaye Piyasası Mevzuatı
  7. Temel Hukuk
  8. Denetim

Her bir ders için geçme notu 50 puan olarak kabul edilmektedir. Ancak sınavlarda başarılı olup ruhsat almaya hak kazanmak için not ortalaması 60 olmalıdır.

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik sınavında başarılı olamayanlar, ilk sınav tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde yılda 3 kez açılacak tüm sınavlara girebilirler. Bu sınav süresi hiçbir nedenle uzatılamaz.

 

Bu sınav haklarını süresinde kullanmayanlar veya başarılı olamayanlar, altı ay süreyle meslek sınavlarına alınamazlar.

 

Altı aylık süreyi dolduranlardan dileyenler yeniden tüm konuları kapsamak üzere bu Yönetmelik hükümlerine göre sınavlara katılabilirler.

Derslerin her birinden alınan en yüksek not, ortalama hesabında dikkate alınır. Yanında, gözetim ve denetiminde staj yapılan meslek mensubu tarafından verilen tezkiye notlarının ortalaması ayrı bir ders gibi ortalamaya dahil edilir.

Geçmiş olduğu bir dersten not yükseltmek amacıyla tekrar sınava katılan adayın bu dersten almış olduğu en yüksek not, ortalama hesabında dikkate alınır.

Sınav yönetmeliği uyarınca, sınava katılanlar sınav sonuçlarına itiraz edebilirler. İtirazlar sonuçların açıklanma tarihinden itibaren 15 gün içerisinde https://www.tesmer.org.tr/ üzerinden yapılabilir.

Yılda 3 sınav yapılmaktadır.

İlk Başvuru (560 ₺ x 8 ders) 4.480,00 ₺ 

Tek ders 560,00 ₺

Sınav sonuçları sınav yapıldıktan sonra 60 gün içerisinde açıklanmaktadır. Sınav sonuçlarınızı, https://sonuc.tesmer.org.tr/ adresinden öğrenebilirsiniz.

Herhangi bir nedenle mazeret kabul edilmemektedir. (Doğum, askerlik, hastalık vb) Mazeretli ya da mazeretsiz sınava katılmayanların sınav bedelleri iade ve mahsup edilmez.

Stajını tamamlayan adayların, staj bitim tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde açılan sınavlara katılması gerekmektedir. İlk bir yıl içerisinde sınavlara katılan adayların sınav süreleri katıldıkları ilk sınav tarihinden itibaren başlar. Bu süre içerisinde sınava katılmayan adayların sınav süreçleri başlatılır. Sınava ilk kez katılacak adaylardan sınav konularının bir kısmına katılıp, bir kısmına katılmaması halinde bütün derslerden sınav süresi ve sınav hakkı başlatılır, katılmadığı derslerden sınav hakları saklı kalır. Sınav başvurusunda bulunup mazeretli ya da mazeretsiz herhangi bir nedenle sınava katılmayanların sınav bedelleri iade ve mahsup edilmez.

Mazeretli ya da mazeretsiz sınava başvurup katılmayanların sınav hakları ve paraları yanar. Ancak sınav başvurusu yapmadan yalnızca para yatırıldıysa sonraki dönemlerde ücret kullanılabilir.

2024/1 YETERLİLİK dönemi için sınav tarihi 27-28 NİSAN olarak belirlenmiştir. Sınav başvuru tarihi 02- 31 OCAK tarihleri arasında yapılacaktır. 

Cumartesi Programı

Başlangıç – Bitiş

Süre

Denetim

09:00 – 10:30

90 Dakika

Meslek Hukuku

11:30 – 13:00

90 Dakika

Vergi Hukuku

14:30 – 16:00

90 Dakika

Temel Hukuk

17:00 – 18:00

90 Dakika

 

Pazar Programı

Başlangıç – Bitiş

Süre

Finansal Muhasebe

09:00 – 12:00

180 Dakika

Finansal Tablolar Analizi

13:30 – 15:00

90 Dakika

Maliyet Muhasebesi

16:00 – 17:30

90 Dakika

Sermaye Piyasası Mevzuatı

18:00 – 19:00

60 Dakika

SMMM Yeterlilik sınavına başvuruda bulunan adaylar 8 dersten sınava girmek zorundadır. Geçmiş olduğu derslerden muaf tutulacaktır. Adaylar başarısız olduğu derslerden tekrar sınava girebilirler.

Yeterlilik sınavında Finansal Muhasebe, Finansal Tablolar Analizi ve Maliyet Muhasebesi dersi sınavlarında HESAP MAKİNESİ kullanılmaktadır.

Finansal Muhasebe sınavında hesap planı verilmektedir.

Sınav sonuçları sınav yapıldıktan sonra 60 gün içerisinde açıklanmaktadır. Sınav sonuçlarınızı, https://sonuc.tesmer.org.tr/ adresinden öğrenebilirsiniz. 

Stajını tamamlayan adayların, staj bitim tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde açılan sınavlara katılması gerekmektedir. İlk bir yıl içerisinde sınavlara katılan adayların sınav süreleri katıldıkları ilk sınav tarihinden itibaren başlar. Bu süre içerisinde sınava katılmayan adayların sınav süreçleri başlatılır. Sınava ilk kez katılacak adaylardan sınav konularının bir kısmına katılıp, bir kısmına katılmaması halinde bütün derslerden sınav süresi ve sınav hakkı başlatılır, katılmadığı derslerden sınav hakları saklı kalır. Sınav başvurusunda bulunup mazeretli ya da mazeretsiz herhangi bir nedenle sınava katılmayanların sınav bedelleri iade ve mahsup edilmez. 

Whatsapp Yardım Hattı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.